čtvrtek 5. února 2015

Morávka v boji proti fašismu 3



Tato agentka se vloudila do partyzánské skupiny, působící v okolí Lomné a podařilo se jí podat gestapu zprávu o tom, že se partyzáni chystají k přechodu. Nacisté sebrali rychle motorizované vyzbrojené síly a provedli proti skupině bezodkladnou akci. Zjistili, že se zastavila v samotě Zajíčorce ve Slavíči, kde jí poskytl přístřeší majitel samoty Augustin Koloničný.

Samota byla obklíčena a s několikanásobnou přesilou ji nacisté v noci přepadli. Rozpoutal se nerovný boj, ve kterém slabá a špatně ozbrojená skupina byla pobita, samota vypálena a Koloničný a jeho syn byli nacisty odvlečeni.

Nejcennější byla zpráva, získaná agentkou, že cílem skupiny byl bunkr na Travném a její údaje o hlavních spojkách partyzánů v Morávce. Podlá agentka zaslouženému potrestání neunikla. Její hanebná úloha byla odhalena a partyzáni sami potrestali její zradu smrtí.
K vojenské akci proti partyzánům na Travném přikročili nacisté teprve po přibytí nově vyžádaných sil. Ráno 9. Prosince 1944 obklíčily jejich řetězy bunkr ze všech stran. Ačkoliv měla gestapácká „jagdkomanda“ několikanásobnou převahu, jejich rozsáhlá operace skončila naprázdno. Partyzáni se nedali překvapit. 

Třebas nebyli toho dne na Travném v plné své síle – část skupiny byla v akcích mimo bunkr – vrhli se proti nacistické přesile do protiútoku a podařilo se jim probít se obklíčivším je kruhem. Ve smělé akci ztratili sice 10 mrtvých, ale nacisty stál tento boj 39 padlých.

Žádné komentáře:

Okomentovat