pondělí 21. července 2014

OÁZA v Raškovicích: dějství prvé - Velký sen

Dostal jsem k dispozici také hezky napsané materiály Oázy zdravého a šťastného života v Raškovicích. Jedná se o určité kulturně/duchovní centrum, které provozuje Škola jógy Karakal z Frýdku-Místku. Děkuji a na pokračování představím jejich povídání o vzniku této instituce.



Milí přátelé,
měli jste někdy svůj velký sen? A stalo se Vám, že ačkoliv se to zdálo téměř nemožné, ten sen se Vám splnil?
Jeden takový sen žil svým životem celou řadu let v mysli Zdeňka Šebesty. V prostoru o rozloze 30-ti árů, skrytém před uspěchaným světem 21. století, v Raškovicích, 15 kilometrů od Frýdku-Místku, v podhůří Beskyd, kterým s láskou a trochou nadsázky říká „Beskydské Himaláje“,  viděl doslova OÁZU. Nejen on sám, ale každý kdo toto místo navštívil, mu potvrdil, že už vstupem do zahrady se náhle ocitá ve světě zcela odlišném od reality všedních dnů a cítí se tam velmi dobře.
Začala se rodit představa meditativní zahrady v japonském stylu, s tichými zákoutími plnými květů, keřů stromoví, laviček a soch, která zve k tichému uvnitřnění, zamyšlení, skýtá intimitu pro rozhovory i čirou radost z pobytu v tomto prostoru. A také představa útulného a vlídného útočiště pro návštěvníky z blízka i z dálky v podobě jógového sálu a prostých pokojíčků umožňujících ubytování.   
Před šestnácti lety, kdy na léta praxe navázal spolu s Lenkou Kovalovou založením Školy jógy KARAKAL, nadchla se pro tuto myšlenku i ona a začal to být společný sen. Jako malířka a umělkyně v duchu dotvářela prostor po estetické stránce a viděla v něm i obrazovou galerii.
Zdeněk Šebesta nás učí, že co nesmírně přejeme, celý vesmír se spojí, aby nám to přání pomohl vyplnit. Pokud  tomu věříme,  dokážeme si to zcela jasně představit jako realitu, a pokud to přání není sobecké.

Žádné komentáře:

Okomentovat