Chléb s žitným kváskem a ořechy
150 g mouky špaldové celozrnné jemné
150 g mouky pšeničné celozrnné jemné
200 g mouky pšeničné hladké bílé
15 g soli
1 lžička cukru
žitný kvásek a můžeme přidat ¼ lžičky sušeného droždí
vlašské ořechy (nebo kmín drcený a lněné semínko nebo smažená cibulka, záleží na co máme chuť...)
Pokud je těsto při hnětení husté, přidáme vodu nebo naopak, přidáme mouku.
Žitný kvásek:
Kvásek (odložený 2lžíce)+ 200g mouky žitné, vlažná převařená voda – zamíchat (hustá kaše), přikrýt utěrkou a nechat kynout (v 1 l nádobě) asi šest hodin při pokojové teplotě.
Pak odebereme 2 lžíce kvásku na další
použití do malé skleničky s víčkem a dáme do lednice. Kvásek v lednici
vydrží max. 5 dní. Zbytek kvásku dáme do těsta.
Při pečení dalšího chleba postup opakujte.
Pokud nemáte kvásek, máte 3 možností:
vyrobit si jej doma
získat kvásek pomocí odkazu - http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
nebo se obraťte na mne - alena@mada.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat