pondělí 25. srpna 2014

Recepty klubu zdraví a vaření: Chléb s žitným kváskem a ořechy

Přináším další recept Vojkovického Klubu Zdraví a Vaření.

 
Chléb s žitným kváskem a ořechy
300 ml vlažné vody
150 g  mouky špaldové celozrnné jemné
150 g mouky pšeničné celozrnné jemné
200 g mouky pšeničné hladké bílé
15 g soli
1 lžička cukru
žitný kvásek a můžeme přidat ¼ lžičky sušeného droždí
vlašské ořechy (nebo kmín drcený a lněné semínko nebo smažená cibulka, záleží na co máme chuť...)
Pokud je těsto při hnětení husté, přidáme vodu nebo naopak, přidáme mouku.

Žitný kvásek:
Kvásek (odložený 2lžíce)­+ 200g mouky žitné, vlažná převařená voda – zamíchat (hustá kaše), přikrýt utěrkou a nechat kynout (v 1 l nádobě) asi šest hodin při pokojové teplotě.
Pak odebereme 2 lžíce kvásku na další použití do malé skleničky s víčkem a dáme do lednice. Kvásek v lednici vydrží max. 5 dní. Zbytek kvásku dáme do těsta.
Při pečení dalšího chleba postup opakujte.

Pokud nemáte kvásek, máte 3 možností:
vyrobit si jej doma
získat kvásek pomocí odkazu - http://cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
nebo se obraťte na mne ­- alena@mada.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat