pátek 15. srpna 2014

Již letos bude hotová nová strategie rozvoje Pobeskydí

Místní akční skupina Pobeskydí, do níž patří i obce v mikroregionu Morávka, připravuje novou strategii rozvoje své oblasti. Nová strategie souvisí s novým dotačním obdobím Evropské unie (pro období 2014 – 2020). I v zájmu získávání grantů je potřeba vědět, jakým způsobem rozvíjet tuto oblast. Součástí je i anketa pro veřejnost, které se můžete zúčastnit na této stránce (odkaz).

Strategické plánování má celkem tři části. V první analytické části je třeba najít odpovědi na to, v jakém stavu se oblast nachází, jaké má problémy a potřeby. V druhé části se hledá odpověď na otázku, jaké má dané území být, jaké jsou cíle a priority dalšího rozvoje. Třetí část je označována jako implementační a popisuje kdo, jak a kdy bude danou strategii realizovat.


V současné době pracovní skupiny (složené ze zástupců obcí i veřejnosti) dokončily návrh strategické části. To znamená, že stanovili návrh vize, priority, cíle a dílčí opatření. Nyní odborník zpracovává tyto návrhy do konečné podoby. Poté je předloží členům MAS, tedy jednotlivým obcím a široké veřejnosti k připomínkování a ohodnocení důležitosti jednotlivých priorit. Tento proces již probíhá prostřednictvím zmíněné ankety.


Strategie MAS je důležitá pro získávání grantů v jednotlivých oblastech. Evropská unie na jejím základě rozhoduje o tom, která témata a ve kterých oblastech podpoří. Později se mohou ozvat jednotliví realizátoři projektů v souladu se strategii, místní akční skupina jim poté může pomoci k finanční prostředky z EU.

Pobeskydí

Celý tento proces bohužel komplikuje administrativa, byrokracie a často i obavy a nechuť států svěřovat rozhodování na místní úroveň,“ uvedla Krystyna Nováková z MAS Pobeskydí. „Na 4. září připravujeme akci „Setkání s MAS“, jejíž součástí bude rovněž veřejné projednání strategie. Bohužel se tato akce nebude konat v obcích mikroregionu povodí Morávky, ale v Soběšovicích. Rádi ovšem přijmeme pozvání a seznámíme zájemce se strategií i v obcích mikroregionu povodí Morávky.


Strategické plánování je obecně stěžejní aktivitou místních akčních skupin. Místní akční skupiny vznikly v České republice na počátku 21. Století zejména na venkově, zaměřují se zejména na obnovu venkova, na místní komunitní plánování.


Na závěr Krystyna Nováková uvedla: „Naší strategie bude dokončena do konce roku. Zcela jistě nevyřeší všechny problémy, se kterými se náš region potýká. Svůj účel však splní už tehdy, pokud obcím, podnikatelům, aktivním lidem a Místní akční skupině Pobeskydí umožní napřímit úsilí správným směrem – k realizaci aktivit, na jejichž potřebnosti se shodli ti, jimž není další rozvoj Pobeskydí lhostejný.




2 komentáře:

  1. Dobrý den
    Doufam ze ve strategii bude navrzena rychlostni
    Silnice na Lysou horu. Z videaRSD obchvat F-M

    je krasne videt jak takove silnice vubec nerusi krajinu ,
    uplna idylka!Klid receMoravce přeje stále žasnou
    ci

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, takovéto záměry vůbec místní akční skupiny neřeší.

    OdpovědětVymazat