úterý 9. září 2014

Tip do města: Sv. Jan Session



Dvakrát ročně se na farní zahradě ve Frýdku – Místku koná festival Svatý Jan Session. Další ročník proběhne v sobotu 13. září. Tento festival vřele doporučuji, má v sobě několik kouzel. Každý ročník má pečlivě vybrané interprety. Atmosféra festivalu je báječná. Také drobné občerstvení vyniká svou chutí. Člověk si prostě přijde odpočinout na krásnou zahradu, kde se s dobrými lidmi zaposlouchá do dobré muziky.



Dramaturg a ředitel festivalu Mirek Přikryl si dává na vystupujících záležet. Často je hudební program složen ze dvou poloh. První tvoři mladé a nové kapely ze širšího regionu (Karviná, Čestký těšín, Ostrava ,…). Jsou to kapely neotřelé, které přinášejí něco nového. A často jsou to kapely křesťanské – křesťanská hudba se nikde moc nehraje, a tak se člověk může dovzdělat i v této oblasti.



Druhou hudební polohu jsou již kapely, které se na alternativní scéně více či méně prosadily. Často jsou to kapely, jejichž styl by se dal popsat jako lehká alternativa. Přistupují k hudbě novátorsky, přinášejí mnohé nové postupy, ale přitom si zároveň dávají záležet na poslouchatelnosti, na dobrých melodiích, na dobrých textech. V září si mohou návštěvníci poslechnout velmi zajímavou těšínskou písničkářku Beatu Bocek, kterou bych se nebál přirovnat k Radůze.



Často hrají na festivalu i divadla. Někdy je jejich kvalita horší, jsou zváni místní nadšenci, kteří ne vždycky mají čím nadchnout diváky. Ale někdy Přikryl pozve i perličky kvality z prostředí netradičního divadla. Letos můžete shlédnou dva kousky divadla Víti Marčíka, který je obecně považován za velice kvalitního divadelníka.



Festival má také vynikající atmosféru. Přes den je vidět malá zelená zahrádka, která je obklopena zajímavou zdí. A večer získá festival na kouzle. Nahoře je vidět osvícená věž kostela svatého Jana a dole pod ním hrají kapely jemnou hudbu se silnou atmosférou.



Proto Vy, koho tato recenze festivalu zaujala, odvažte se zažít něco nového a přijďte v sobotu 13. září na Svatý Jan Session. Koná se na farní zahradě u kostela Svatého Jana. Program začíná ve čtyři hodiny pohádkou Bajaja divadelního souboru Víti Marčíka.




Žádné komentáře:

Okomentovat